25 oktober 2013 - Nieuwsflits uitgegeven door het departement Leefmilieu, Natuur en Energie: 'Eerste certificaten voor het NTMB zorgsysteem uitgereikt'

25/10/2013 00:00

Nieuwsflits uitgegeven door het departement Leefmilieu, Natuur en Energie n.a.v. de uitreiking van het NTMB-certificaat aan DS Fibres NV - Dam De Saedeleir NV door BQA (Belgium Quality Association), voor hun NTMB-zorgsysteem voor de productie van de  natuurtechnische geotextielen, type Biocovers.

 

Leer meer over natuurtechnische milieubouw, het groeiend segment in de bouwsector

25-10-2013

Eerste certificaten voor het NTMB-zorgsysteem uitgereikt.

In 2012 is het NTMB-zorgsysteem voor producenten en leveranciers van natuurtechnische oeverbeschermingsmaterialen op de markt gebracht. Een producent of leverancier die dit NTMB-zorgsysteem in zijn bedrijf implementeert, draagt zorg voor een goede dienstverlening, kennisontwikkeling inzake NTMB en interne technische controle van zijn NTMB-materiaal. Vervolgens kan de producent of leverancier ook het NTMB-certificaat aanvragen om aan te tonen dat zijn NTMB-zorgsysteem aan alle eisen voldoet.

 

Twee certificatie-instellingen hebben zich gespecialiseerd om NTMB-certificaten voor dit zorgsysteem te kunnen uitreiken: Belgian Construction Certification Association (BCCA) en Belgium Quality Association (BQA). Dit certificatieproces zal het technisch vertrouwen in NTMB-materialen en NTMB in het algemeen in Vlaanderen versterken.

 

Op 6 september 2013, tijdens de ronde tafel 'Hoe kwaliteitsvolle NTMB-projecten realiseren in Vlaanderen?' werden de eerste twee certificaten voor NTMB-zorgsystemen uitgereikt:

 

BQA reikte het NTMB-certificaat uit aan DS Fibres NV – Dam de Saedeleir NV voor hun NTMB-zorgsysteem voor de productie van de natuurtechnische geotextielen, type Biocovers.

 

Beaulieu Technical Textiles ontving het NTMB-certificaat van BCCA voor hun NTMB-zorgsysteem voor de productie van het natuurtechnisch geotextiel Ökolys.

 

In beide gevallen gaat het over innovatieve biologisch afbreekbare geotextielen gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen, die bijvoorbeeld ingezet worden als anti-erosielaag of als middel om ongewenste plantengroei te vermijden. Het NTMB-zorgsysteem is het resultaat van een samenwerking tussen de Vlaamse overheid en de privésector.

 

uitreiking ntmb certificaat

 

Voor de Vlaamse overheid nemen het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, departement Mobiliteit en Openbare Werken, Agentschap voor Natuur en Bos, nv De Scheepvaart, Waterwegen en Zeekanaal nv, Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse Milieumaatschappij, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, de Vereniging van Vlaamse Provincies en de Vereniging van Vlaamse Polders en Wateringen deel aan het proces. De privésector wordt vertegenwoordigd door leveranciers en producenten van NTMB-materialen, aannemers via Bouwunie en Vlaamse Confederatie Bouw, studiebureaus via de Branche-organisatie voor Advies- en Engineeringbureaus ORI en de certificatie-instellingen via Certibel.

 

Natuurtechnische milieubouw (NTMB) is het gebruik van materialen en methoden om de integratie van (bouw)techniek en ecologie te realiseren. Enerzijds wordt bij infrastructuurwerken of in en rondom gebouwen een geschikte uitgangssituatie gemaakt om natuur een kans te geven, anderzijds wordt natuur echt ingezet als bouwelement.

Meer informatie


Deze nieuwsflits is een uitgave van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie en bericht over nieuwigheden in de sector van de Natuur Technische Milieubouw.

De nieuwsflits is bedoeld voor iedereen die actief is in de NTMB sector en verschijnt op onregelmatige basis. U ontvangt deze eerste uitgave omdat u deel uitmaak van deze doelgroep.

Als u NTMB nieuws in de toekomst niet meer wenst te ontvangen , schrijf u dan uit door te mailen naar lien.vanbesien@lne.vlaanderen.be.